• 04/07/2022

Η FIFA θα εισαγάγει ένα ημιαυτόματο σύστημα οφσάιντ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 (συνέχεια…)

Η FIFA ανακοίνωσε μια φαινομενικά ανεπαίσθητη αλλά, ουσιαστικά, μεγάλη αλλαγή στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ τον προσεχή Νοέμβριο. Ως εξέλιξη της πολυσυζητημένης τεχνολογίας VAR (βίντεο βοηθός διαιτητή) που εισήχθη για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2018 στη Ρωσία, η παγκόσμια ομοσπονδία θα εφαρμόσει ένα ημιαυτόματο σύστημα οφσάιντ με την ονομασία SAOT.

 

Η νέα τεχνολογία χρησιμοποιεί 12 κάμερες τοποθετημένες κάτω από την οροφή του σταδίου, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση 29 σημείων/δεδομένων για κάθε παίκτη με ρυθμό 50 φορές ανά δευτερόλεπτο - με αποτέλεσμα να προκύπτει μια σχεδόν ακριβής θέση σε σχέση με τον αγωνιστικό χώρο. Η FIFA συνεργάστηκε με διάφορους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της adidas, της οποίας η αγωνιστική μπάλα, "Al Rihla", θα είναι εξοπλισμένη με αισθητήρα αδρανειακής μονάδας μέτρησης (IMU) που θα στέλνει δεδομένα πίσω στην αίθουσα λειτουργίας 500 φορές ανά δευτερόλεπτο.

 

Σύμφωνα με δήλωση της FIFA, «η νέα τεχνολογία παρέχει αυτοματοποιημένη ειδοποίηση οφσάιντ στους αξιωματούχους επισκόπησης του αγώνα, μέσα στην αίθουσα επιχειρήσεων, κάθε φορά που η μπάλα λαμβάνεται από έναν επιτιθέμενο που βρισκόταν σε θέση οφσάιντ την στιγμή που η μπάλα παίχτηκε από έναν συμπαίκτη του. Προτού ενημερώσουν τον διαιτητή του γηπέδου, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι επισκόπησης του αγώνα επικυρώνουν την προτεινόμενη απόφαση ελέγχοντας χειροκίνητα το αυτόματα επιλεγμένο κρίσιμο σημείο της φάσης του αγώνα, καθώς και την αυτόματα δημιουργημένη γραμμή οφσάιντ, η οποία βασίζεται στις υπολογισμένες θέσεις των άκρων του σώματος των παικτών. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και σημαίνει ότι οι αποφάσεις οφσάιντ μπορούν να λαμβάνονται ταχύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια».

Αφού επιβεβαιωθεί η απόφαση από τον διαιτητή, θα εμφανιστεί σε όλο το γήπεδο και στην τηλεόραση ένα animation επανάληψης της προηγούμενης φάσης. Το SAOT έχει ήδη υποβληθεί σε αρκετές δοκιμαστικές δοκιμές, πιο πρόσφατα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων FIFA, μαζί με το περσινό Αραβικό Κύπελλο FIFA.

 

Ο Pierluigi Collina, πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτητών της FIFA, επανέλαβε ότι η FIFA «γνωρίζει ότι μερικές φορές η διαδικασία για τον έλεγχο ενός πιθανού οφσάιντ διαρκεί πάρα πολύ, ειδικά όταν το περιστατικό οφσάιντ είναι πολύ οριακό. Σε αυτό το σημείο έρχεται η ημιαυτόματη τεχνολογία οφσάιντ - για να προσφέρει ταχύτερες και ακριβέστερες αποφάσεις».

«Οι δοκιμές στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία και είμαστε πολύ σίγουροι ότι στο Κατάρ θα έχουμε ένα πολύ πολύτιμο εργαλείο υποστήριξης που θα βοηθά τους διαιτητές και τους βοηθούς διαιτητές στο να λαμβάνουν την καλύτερη και πιο σωστή απόφαση στον αγωνιστικό χώρο. Ξέρω ότι κάποιοι το αποκάλεσαν 'ρομπότ οφσάιντ', όμως δεν είναι. Οι διαιτητές και οι βοηθοί διαιτητές εξακολουθούν να είναι υπεύθυνοι για την απόφαση στον αγωνιστικό χώρο».

 

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ θα διεξαχθεί από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου.