• 01/07/2022

Η Μπαρτσελόνα ενισχύεται με επένδυση 267 εκατ. ευρώ μετά την πώληση του 10% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της (συνέχεια…)

­Η Μπαρτσελόνα έλαβε μια σημαντική οικονομική ώθηση η οποία αναμένεται να αυξήσει σημαντικά το ανώτατο όριο μισθών της, αφού πούλησε το 10% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της LaLiga για τα επόμενα 25 χρόνια σε μια επενδυτική εταιρεία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του συλλόγου, Joan Laporta, υποσχέθηκε να ενεργοποιήσει τους "μοχλούς" που θα αμβλύνουν τις οικονομικές ανησυχίες της Μπαρτσελόνα, με την χθεσινή ανακοίνωση της Πέμπτης να αποτελεί το πρώτο τέτοιο βήμα.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Μπαρτσελόνα θα δημιουργήσει κεφαλαιακά κέρδη συνολικού ύψους 267 εκατ. ευρώ, με την Sixth Street Partners να κάνει μια αρχική επένδυση ύψους 207,5 εκατ. ευρώ.

Ο επενδυτικός όμιλος θα λάβει στη συνέχεια το 10% των εσόδων από τα εγχώρια τηλεοπτικά δικαιώματα της Μπάρτσα μέχρι το 2047.

Η ανάγκη της Μπάρτσα για μια οικονομική ένεση ήταν επείγουσα λόγω του οικονομικού έτους που λήγει στις 30 Ιουνίου - οι λογαριασμοί της στο τέλος της Πέμπτης θα είχαν επίδραση στα έσοδα της για την ερχόμενη σεζόν.

Πέρυσι, τα οικονομικά προβλήματα της Μπάρτσα είδαν τα έσοδά της να μειώνονται από τα 280 εκατ. ευρώ σε μόλις 97 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021-22 - για να το απεικονίσουμε αυτό σε ευρύτερο πλαίσιο πλαίσιο, έξι σύλλογοι είχαν μεγαλύτερα έσοδα. Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν στην κορυφή της λίστας με έσοδα 739 εκατ. ευρώ.

Αυτός ήταν, τελικά, ο λόγος για τον οποίον δεν μπόρεσε να υπογράψει νέο συμβόλαιο με τον Λιονέλ Μέσι, αλλά η εισφορά κεφαλαίου την Πέμπτη θα επιτρέψει στην Μπάρτσα να κλείσει το τρέχον οικονομικό έτος με κέρδη, εξασφαλίζοντας έτσι μια αύξηση του μισθολογικού ορίου που θα πρέπει να είναι σημαντική.

Ο σύλλογος αναμένεται επίσης να πουλήσει σχεδόν το 50% του τμήματος Barca Licensing and Merchandising (BLM) της επιχείρησης, αλλά αυτό είναι πλέον λιγότερο επείγον να γίνει τώρα.

Μιλώντας μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ο Laporta δήλωσε: «Ενεργοποιούμε τους οικονομικούς μοχλούς και εκτελούμε με υπομονή την βιώσιμη και αποτελεσματική στρατηγική μας για την ενίσχυση της οικονομικής βάσης του συλλόγου.

Η Sixth Street είναι ένας αποδεδειγμένος υποστηρικτής του ποδοσφαίρου, ένας έμπειρος επενδυτής σε όλον τον παγκόσμιο αθλητισμό και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και ένας εταίρος που θα συνεισφέρει σημαντικές γνώσεις και πόρους, ενώ θα μας επιτρέψει να διαχειριστούμε ανεξάρτητα τις δραστηριότητές μας».