• 29/06/2022

Η Ισπανία και η Πορτογαλία ξεκινούν προσπάθεια κοινής υποψηφιότητας για από κοινού διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030 (συνέχεια…)

Η Ισπανία και η Πορτογαλία ξεκινούν μια κοινή υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2030, με τους ποδοσφαιρικούς αξιωματούχους και τις κυβερνητικές αρχές των δύο χωρών να συναντώνται την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι πρόεδροι των δύο ομοσπονδιών και εκπρόσωποι της κυβέρνησης συναντήθηκαν στα κεντρικά γραφεία της εθνικής ομάδας της Πορτογαλίας για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες του κοινού εγχειρήματος, το οποίο, όπως λέγεται, «εισέρχεται στα τελικά του στάδια».

Οι χώρες της Ιβηρικής ευελπιστούν να διοργανώσουν το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό τουρνουά στον κόσμο, αφού φέτος θα διεξαχθεί στο Κατάρ, και το 2026 στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό. Το Μαρόκο είχε επίσης συμπεριληφθεί στο παρελθόν στις συνομιλίες, αλλά απορρίφθηκε από το σχέδιο.

Η υποψηφιότητα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο ευνοείται από το γεγονός ότι πλησιέστερος ανταγωνιστής τους, το Ηνωμένο Βασίλειο, αποφάσισε να επικεντρωθεί σε άλλες διοργανώσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία εξετάζουν το ενδεχόμενο να φιλοξενήσουν το Euro του 2028, θεωρώντας ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να διεκδικήσουν επιτυχώς την ευρωπαϊκή διοργάνωση αντί για του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα συνεπάγονται παρόμοιο περιθώριο κέρδους λόγω του χαμηλότερου κόστους που απαιτείται για τη διοργάνωση του τουρνουά.

Άλλες χώρες που φαίνεται να έχουν σημαντικές πιθανότητες για την διεκδίκηση της οργάνωσης είναι ακόμη η Αργεντινή και η Ουρουγουάη που αναμένεται να είναι από κοινού υποψήφιες, ενώ η Κίνα και η Νότια Κορέα λέγεται ότι ενδιαφέρονται επίσης για τα καθήκοντα φιλοξενίας, αλλά οι πιθανότητές τους φαίνεται να είναι ελάχιστες.

Σε περίπτωση επιτυχίας, η Ισπανία θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση για πρώτη φορά από το 1982, έχοντας φιλοξενήσει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1992. Η Πορτογαλία έχει φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004 και το Nations League του 2019, αλλά ποτέ Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η απόφαση για το ποιες χώρες θα φιλοξενήσουν την κορυφαία διοργάνωση του 2030 θα ψηφιστεί στο τέλος του τρέχοντος έτους, αφού ολοκληρωθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.