• 27/06/2022

Ο Al-Khelaifi αθωώθηκε ξανά, ο Valcke ένοχος στην επαναληπτική δίκη της FIFA (συνέχεια…)

Ο πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν (PSG), Νασέρ Aλ-Κελαϊφί (Al-Khelaifi), αθωώθηκε για δεύτερη φορά την Παρασκευή στην Ελβετία, σε μια νέα δίκη για φερόμενα αδικήματα που συνδέονται με τον πρώην γενικό γραμματέα της FIFA, Ζερόμ Βαλκέ (Valcke).

Ο Al-Khelaifi απαλλάχθηκε και πάλι από την κατηγορία της υποκίνησης σε διάπραξη διακεκριμένης εγκληματικής κακοδιαχείρισης επειδή επέτρεψε στον Valcke να χρησιμοποιεί δωρεάν ένα εξοχικό σπίτι στη Σαρδηνία. Το σπίτι είχε αγοραστεί το 2013 από εταιρεία του Κατάρ.

Ο Valcke, ο οποίος ήταν ο κορυφαίος διαχειριστής της FIFA για οκτώ χρόνια, μέχρι την απομάκρυνσή του το 2015, καταδικάστηκε για ξεχωριστές κατηγορίες που δεν αφορούσαν τον Al-Khelaifi. Αφορούν τη λήψη μίζας στις διαπραγματεύσεις για τα δικαιώματα μετάδοσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ιταλία και την Ελλάδα.

 

Το ομοσπονδιακό ποινικό δικαστήριο της Ελβετίας έκρινε τον Valcke ένοχο για πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση και παθητική διαφθορά. Του επιβλήθηκε μεγαλύτερη ποινή με αναστολή - 11 μήνες αντί για τρεις - από αυτήν που του επιβλήθηκε μετά την αρχική δίκη τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ένας τρίτος κατηγορούμενος, το ελληνικό στέλεχος μάρκετινγκ Ντίνος Ντέρης, καταδικάστηκε για ενεργητική διαφθορά και του επιβλήθηκε ποινή 10 μηνών με αναστολή, αφού αρχικά είχε αθωωθεί το 2020. Οι ποινές και των δύο ανδρών ανεστάλησαν για δοκιμαστικές περιόδους δύο ετών.

Η επαναληπτική δίκη διεξήχθη τον Μάρτιο στο ομοσπονδιακό ποινικό δικαστήριο της Ελβετίας, αφού οι εισαγγελείς άσκησαν έφεση κατά των αρχικών αποφάσεων.

Η δεύτερη αθώωση του Al-Khelaifi χαιρετίστηκε από τη νομική του ομάδα ως «απόλυτη δικαίωση».

«Οι επί χρόνια αβάσιμοι ισχυρισμοί, οι φανταστικές κατηγορίες και οι συνεχείς συκοφαντίες αποδείχθηκαν εντελώς και εντελώς αβάσιμες - δύο φορές», ανέφερε ο δικηγόρος Marc Bonnant σε δήλωσή του.

Κατά τη διάρκεια μιας πενταετούς έρευνας, ο Al-Khelaifi, επικεφαλής του ραδιοτηλεοπτικού φορέα του Κατάρ beIN Media Group και μέλος της κυβέρνησης της χώρας που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο, ανέβηκε σε δύναμη και κύρος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Παρά το γεγονός ότι είναι ύποπτος σε ελβετική ποινική διαδικασία, ο Al-Khelaifi εξελέγη το 2019 στην εκτελεστική επιτροπή της UEFA και τώρα ηγείται της σημαίνουσας Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων (ECA).

Η υπόθεση δίωξης κατά του Al-Khelaifi επικεντρώθηκε στην ανανέωση των δικαιωμάτων του Παγκοσμίου Κυπέλλου της beIN στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική με τη FIFA, περίπου την εποχή που αγοράστηκε η ιταλική βίλα.

Οι δικηγόροι του Al-Khelaifi υποστήριξαν ότι η συμφωνία της beIN για τα Παγκόσμια Κύπελλα του 2026 και του 2030, η οποία, όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο, αξίζει συνολικά 480 εκατομμύρια δολάρια, ήταν καλή για τη FIFA.

Ενώ χρησιμοποιούσε συχνά την εξοχική κατοικία από το 2013 έως το 2015, ο Valcke επέβλεψε επίσης τις συνομιλίες υπό την ηγεσία της FIFA για τη μεταφορά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ από τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στους ψυχρότερους μήνες του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Η FIFA αρχικά ήταν σε αναμονή, ενώ στη συνέχεια είχε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της έρευνας της επιτροπής δεοντολογίας της για τους διαγωνισμούς για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018-2022.

Οι κατηγορίες που αποδείχθηκαν σε βάρος του Valcke αφορούσαν την κατάθεση τριών πληρωμών συνολικού ύψους 1,25 εκατομμυρίων ευρώ (1,45 εκατομμύρια δολάρια) σε λογαριασμούς της προσωπικής του εταιρείας, ως δάνεια.

 

Οι καταδίκες του Valcke ανακοινώθηκαν την ίδια εβδομάδα που ο πρώην πρόεδρος της FIFA Sepp Blatter δικάστηκε στο ίδιο δικαστήριο της Bellinzona για μια ξεχωριστή υπόθεση. Ο Μπλάτερ και ο πρώην πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί αντιμετώπιζαν κατηγορίες για απάτη, πλαστογραφία και οικονομικό παράπτωμα.

 

Οι ετυμηγορίες αναμένεται να εκδοθούν στις 8 Ιουλίου στην υπόθεση αυτή, η οποία αφορά μια πληρωμή 2 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (2 εκατ. δολάρια) από τη FIFA, εγκεκριμένη από τον Μπλάτερ, στον Πλατινί το 2011.

 

Ακόμη, ο Valcke παραμένει ύποπτος σε μια ξεχωριστή ελβετική ποινική διαδικασία που αφορά τον Blatter και τον πρώην οικονομικό διευθυντή της FIFA Markus Kattner, η οποία αφορά μια πληρωμή 1 εκατομμυρίου δολαρίων από τη FIFA στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Τρινιντάντ και Τομπάγκο το 2010.

 

Ο Al-Khelaifi βρίσκεται επίσης υπό έρευνα από οικονομικούς εισαγγελείς στο Παρίσι για πληρωμές που συνδέονται με τις προσφορές του Κατάρ για τη διοργάνωση του παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου, το οποίο διεξήχθη στη Ντόχα το 2019.