• 22/06/2022

Η FINA (Διεθνής Ομοσπονδία Κολύμβησης) ψηφίζει να περιορίσει τους transgender (μετά από αλλαγή φύλου) αθλητές στην ελίτ κολύμβηση και να δημιουργήσει ειδική κατηγορία για τους αθλητές των οποίων το φύλο είναι διαφορετικό από το γενέθλιο φύλο τους (συνέχεια…)

Η Διεθνής Διοικητική Αρχή κολύμβησης, ουσιαστικά, απαγόρευσε στις τρανσέξουαλ γυναίκες να αγωνίζονται σε γυναικεία αγωνίσματα, αρχής γενομένης από την Δευτέρα 20 Ιουνίου.

 

Τα μέλη της FINA υιοθέτησαν ευρέως μια νέα «πολιτική ενσωμάτωσης του φύλου» την περασμένη Κυριακή 19/6ου, η οποία επιτρέπει μόνο στις κολυμβήτριες που έχουν κάνει μετάβαση φύλου πριν από την ηλικία των 12 ετών να αγωνίζονται σε γυναικεία αγωνίσματα. Ο οργανισμός πρότεινε επίσης μια «ανοικτή κατηγορία αγώνων».

«Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να κάνουν μετάβαση φύλλου» πριν από την ηλικία των 12 ετών. Είναι αυτό που λένε οι επιστήμονες, ότι αν κάνεις μετάβαση μετά την έναρξη της εφηβείας, έχεις πλεονέκτημα, το οποίο είναι άδικο», δήλωσε στο Associated Press (AP) ο James Pearce, ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος του προέδρου της FINA, Husain Al-Musallam.

 

«Δεν υπονοούμε ότι όλοι θα πρέπει να κάνουν μετάβαση φύλου από την ηλικία των 11 ετών, αυτό είναι αστείο. Δεν μπορείς, άλλωστε, στις περισσότερες χώρες να κάνεις μετάβαση σε αυτή την ηλικία και ελπίζουμε ότι δεν θα σε ενθαρρύνουν να το κάνεις. Βασικά, αυτό που τονίζεται είναι ότι δεν είναι εφικτό για τα άτομα που έχουν κάνει μετάβαση να αγωνίζονται χωρίς να έχουν πλεονέκτημα».

 

Ο Pearce επιβεβαίωσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν τρανσέξουαλ γυναίκες που να αγωνίζονται σε ελίτ επίπεδα κολύμβησης. Ωστόσο, η απόφαση φαίνεται ότι θα αποκλείσει την κολυμβήτρια αλλαγής φύλου του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, Lia Thomas (φωτογραφία κάτω), από τον ελίτ ανταγωνισμό.

 

Παράλληλα, η Παγκόσμια Επαγγελματική Ένωση για την Υγεία των Τρανσέξουαλ, μόλις μείωσε τη συνιστώμενη ελάχιστη ηλικία για την έναρξη της ορμονικής θεραπείας μετάβασης φύλου στα 14 έτη και ορισμένων χειρουργικών επεμβάσεων στα 15 ή 17 έτη.

 

Η νέα 24σέλιδη πολιτική της FINA πρότεινε επίσης μια νέα κατηγορία «ανοικτού ανταγωνισμού». Ο οργανισμός δήλωσε ότι συγκροτεί «μια νέα ομάδα εργασίας που θα περάσει τους επόμενους έξι μήνες εξετάζοντας τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη δημιουργία αυτής της νέας κατηγορίας».

 

Ο Pearce δήλωσε στο AP ότι ο ανοικτός διαγωνισμός θα σημαίνει πιθανότατα περισσότερες αθλητικές εκδηλώσεις, αλλά οι λεπτομέρειες αυτές πρέπει ακόμη να καθοριστούν.

 

«Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς θα λειτουργήσει αυτό. Και πρέπει να συμπεριλάβουμε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των τρανσέξουαλ αθλητών, για να επεξεργαστούμε πώς θα λειτουργήσει», είπε. «Επομένως, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει αυτό. Η ανοιχτή κατηγορία είναι κάτι που θα αρχίσει να συζητείται από αύριο».

 

Τα μέλη ψήφισαν 71,5% υπέρ στο έκτακτο γενικό συνέδριο του οργανισμού, αφού άκουσαν παρουσιάσεις από τρεις εξειδικευμένες ομάδες - μια ομάδα αθλητών, μια ομάδα επιστήμης και ιατρικής και μια ομάδα νομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων - που είχαν συνεργαστεί για να διαμορφώσουν την πολιτική μετά από συστάσεις που δόθηκαν από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή τον περασμένο Νοέμβριο.

 

Η ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) προέτρεψε να μετατοπιστεί η προσοχή από τα ατομικά επίπεδα τεστοστερόνης και να αναζητηθούν στοιχεία που να αποδεικνύουν πότε υφίσταται πλεονέκτημα απόδοσης.

 

Η «βαθειά διακριτική, επιβλαβής, αντιεπιστημονική» νέα πολιτική της FINA "δεν συνάδει με το πλαίσιο (της ΔΟΕ) για τη δικαιοσύνη, την ένταξη και τη μη διάκριση βάσει της ταυτότητας φύλου και των διαφοροποιήσεων φύλου", ανέφερε σε δήλωσή της η Anne Lieberman του Athlete Ally, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που υπερασπίζεται τους LGBTQ αθλητές.

 

«Τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τη γυναικεία κατηγορία, όπως ορίζονται στην πολιτική (θα) αστυνομεύουν τα σώματα όλων των γυναικών και δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς να παραβιάζεται σοβαρά η ιδιωτική ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε αθλήτριας που επιθυμεί να αγωνιστεί στη γυναικεία κατηγορία», δήλωσε η Lieberman.

 

Η FINA, από την μεριά της, δήλωσε ότι αναγνωρίζει «ότι ορισμένα άτομα και ομάδες μπορεί να αισθάνονται άβολα με τη χρήση ιατρικής και επιστημονικής ορολογίας που σχετίζεται με το φύλο και τα χαρακτηριστικά που συνδέονται με το φύλο, αλλά κάποια χρήση ευαίσθητης ορολογίας είναι απαραίτητη για να είμαστε ακριβείς σχετικά με τα χαρακτηριστικά του φύλου που δικαιολογούν ξεχωριστές κατηγορίες ανταγωνισμού».

 

Τον Μάρτιο, η Lia Thomas έγραψε ιστορία στις Ηνωμένες Πολιτείες ως η πρώτη διαφυλική γυναίκα που κέρδισε ένα πρωτάθλημα κολύμβησης NCAA, στα 500 μέτρα ελεύθερο.

Η Thomas δήλωσε τον περασμένο μήνα στην εκπομπή "Good Morning America" του ABC ότι στοχεύει να γίνει Ολυμπιονίκης κολυμβήτρια. Αμφισβήτησε επίσης όσους λένε ότι έχει ένα άδικο βιολογικό πλεονέκτημα που καταστρέφει την ακεραιότητα του γυναικείου αθλητισμού, λέγοντας ότι «οι τρανς γυναίκες δεν αποτελούν απειλή για τον γυναικείο αθλητισμό».

Πιθανώς, τόσο η συγκεκριμένη διάκριση, όσο και οι δηλώσεις της Thomas, αποτέλεσαν το σημείο εκείνο από το οποίο άρχισε να ξετυλίγεται εν όψει μάλιστα των Ολυμπιακών Αγώνων, το κουβάρι της υποθέσεως που αφορά στους αθλητές που έχουν προβεί σε αλλαγή φύλου.

 

Το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό που έγινε από την Τόμας.

 

Άλλα αθλήματα έχουν επίσης ήδη αρχίσει να εξετάζουν τους κανόνες τους σχετικά με τους τρανς αθλητές.

 

Την Πέμπτη, το Διοικητικό Σώμα της Ποδηλασίας επικαιροποίησε τους κανόνες επιλεξιμότητας για τους τρανσέξουαλ αθλητές με αυστηρότερα όρια που θα αναγκάσουν τους αναβάτες να περιμένουν για περισσότερο διάστημα μετά την αλλαγή φύλου, πριν μπορέσουν να αγωνιστούν.

 

Η Διεθνής Ένωση Ποδηλασίας (UCI) αύξησε τη μεταβατική περίοδο για τη χαμηλή τεστοστερόνη σε δύο χρόνια και μείωσε το μέγιστο αποδεκτό επίπεδο τεστοστερόνης. Η προηγούμενη μεταβατική περίοδος ήταν 12 μήνες, αλλά η UCI δήλωσε ότι πρόσφατες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι «οι αναμενόμενες προσαρμογές στη μυϊκή μάζα και τη μυϊκή δύναμη/δύναμη μεταξύ των αθλητών που έχουν κάνει μετάβαση από αρσενικό σε θηλυκό χρειάζονται τουλάχιστον δύο χρόνια».