• 21/06/2022

Το «Κατάρ 2022» γίνεται το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA™ που επιτυγχάνει διεθνή πιστοποίηση βιωσιμότητας (συνέχεια…)

Το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA Qatar 2022 LLC (Q22) -ο επιχειρησιακός βραχίονας της FIFA και της διοργανώτριας χώρας για τη διεξαγωγή του τουρνουά- πέτυχε την πιστοποίηση ISO 20121, το διεθνές πρότυπο που θέτει τις απαιτήσεις για την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης για την υλοποίηση μιας βιώσιμης διοργάνωσης. Η πιστοποίηση χορηγήθηκε μετά από εκτεταμένη διαδικασία ελέγχου που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του FIFA Arab Cup Qatar 2021™ - το οποίο πραγματοποιήθηκε ακριβώς έναν χρόνο πριν από το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA World Cup™ στη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο.

 

Ο Nasser Al Khater, Διευθύνων Σύμβουλος της Q22, δήλωσε: «Η βιωσιμότητα ήταν από την αρχή στο επίκεντρο του Qatar 2022, και η ανεξάρτητη αναγνώριση της εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών αντικατοπτρίζει τη διαρκή δέσμευσή μας σε αυτήν. Μεταξύ των πολλών παρακαταθηκών αυτού του τουρνουά, η βιωσιμότητα είναι ένα κρίσιμο στοιχείο του σχεδιασμού και της προετοιμασίας στο οποίο έχουν επικεντρωθεί οι ομάδες της Q22, της Ανώτατης Επιτροπής Παράδοσης & Κληρονομιάς και της FIFA, και ελπίζω ότι οι μελλοντικοί διοργανωτές τουρνουά θα μας δουν ως πρότυπο για τη φιλοξενία ενός μεγάλου γεγονότος».

Ο José Retana, ανώτερος διευθυντής βιωσιμότητας της Q22, δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που γίναμε το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA στην ιστορία, που έλαβε την πιστοποίηση ISO 20121. Αυτό αποδεικνύει ότι, σύμφωνα με την αξιολόγηση από διαπιστευμένο φορέα τρίτου μέρους, εφαρμόζονται πρακτικές διαχείρισης, παγκόσμιας κλάσης, για την πραγματοποίηση μιας διοργάνωσης χωρίς αποκλεισμούς, πράσινης, και προσανατολισμένης στην κληρονομιά».

«Μόνο με την ενσωμάτωση της βιωσιμότητας σε όλες τις δραστηριότητές μας, μπορούμε να παραδώσουμε μια πραγματικά επιτυχημένη διοργάνωση που θα αφήσει μακροχρόνιο θετικό αντίκτυπο στους φιλάθλους, τους παίκτες, το εργατικό δυναμικό, τις τοπικές κοινότητες και τους εταίρους. Αυτό ακριβώς κάνει η εύρωστη διαχείριση της βιωσιμότητας. Αυτή η πιστοποίηση αποτελεί απόδειξη των προσπαθειών βιωσιμότητας όλων των μελών του οργανισμού μας», πρόσθεσε.

Η SGS διεξήγαγε την εκτεταμένη διαδικασία ελέγχου. Πρόκειται για μια παγκοσμίως κορυφαία εταιρεία ελέγχων, επιθεωρήσεων, και πιστοποιήσεων, η οποία διαθέτει πλούσια εμπειρία στην πιστοποίηση διοργανωτών αθλητικών γεγονότων μεγατόνων βάσει των απαιτήσεων του ISO 20121, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, και του τουρνουά τένις French Open.

Οι μηχανισμοί διαχείρισης της βιωσιμότητας που αξιολογήθηκαν κατά τη διάρκεια του ελέγχου του FIFA Arab Cup™ περιλάμβαναν:

- Υποδομές και υπηρεσίες προσβασιμότητας για οπαδούς με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων καθισμάτων, κινητικής βοήθειας και καινοτόμων χαρακτηριστικών, όπως ηχητικός περιγραφικός σχολιασμός

- Ελαχιστοποίηση των αποβλήτων και ανακύκλωση, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης του προσωπικού και της αύξησης των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης που πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη εθελοντών αειφορίας

- Αειφόρος προμήθεια των ειδών που απαιτούνται για τη διεξαγωγή του τουρνουά, συμπεριλαμβανομένων των στολών από ανακυκλωμένα πλαστικά και της χρήσης συσκευασιών τροφίμων που μπορούν να κομποστοποιηθούν.

- Κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί έλεγχοι για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση των προμηθευτών με τον Κώδικα Βιώσιμης Προμήθειας του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA Κατάρ 2022™.

- Αναφορά και επίλυση περιστατικών κατά τη διάρκεια του τουρνουά, συμπεριλαμβανομένων των μηχανισμών διοικήσεως και της συλλογής διδαγμάτων.

 

Ο Chris Meakin, γενικός διευθυντής της SGS Qatar, δήλωσε: «Το Παγκόσμιο Κύπελλο «FIFA Κατάρ 2022» εφάρμοσε και επέδειξε αποτελεσματικά τις βέλτιστες πρακτικές στο πλαίσιο του Συστήματος Διαχείρισης Αειφορίας της διοργάνωσης (ISO 20121) για την επιτυχή διαχείριση της διοργάνωσης. Έχουν επιτευχθεί όλα τα καθορισμένα προαπαιτούμενα σημεία αναφοράς για την παγκόσμια ανάπτυξη της βιωσιμότητας και για τον έλεγχο των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων της διοργάνωσης».

Το σύστημα διαχείρισης της βιωσιμότητας είναι ένας συγκεκριμένος μηχανισμός διαχείρισης και μια προσέγγιση μέσω της οποίας το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA Κατάρ 2022™ διαμορφώνει πολιτικές βιωσιμότητας, εφαρμόζει μέτρα βιωσιμότητας, επιτυγχάνει τους στόχους βιωσιμότητας και ενσωματώνει τη βιωσιμότητα σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής του τουρνουά.

Η ενιαία στρατηγική βιωσιμότητας του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA Κατάρ 2022™ αποτελεί το θεμέλιο του συστήματος διαχείρισης βιωσιμότητας του τουρνουά. Έχει εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο σύνολο μηχανισμών για να διασφαλιστεί η επιτυχής υλοποίηση έναντι των προσδοκιών των ενδιαφερομένων μερών και των στόχων της στρατηγικής. Η πιστοποίηση ISO καλύπτει τις λειτουργίες του τουρνουά σε όλους τους επίσημους χώρους διεξαγωγής και καταγράφει την αποτελεσματικότητα του συστήματος διαχείρισης από το στάδιο του σχεδιασμού έως την παράδοση του τουρνουά.

Η επίτευξη του ISO 20121 επέτρεψε στους διοργανωτές να εκπληρώσουν με επιτυχία τον στόχο που τους είχε ανατεθεί για την αντιμετώπιση του θέματος της διαφάνειας και της λογοδοσίας, το οποίο είχε προσδιοριστεί ως σημαντικό ζήτημα κατά την ανάπτυξη της Στρατηγικής Βιωσιμότητας για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA Κατάρ 2022™. Αν το επιθυμείτε, για περισσότερες πληροφορίες  επισκεφθείτε τη σελίδα των στόχων βιωσιμότητας .

 

Για να μάθετε περισσότερα, διαβάστε την Έκθεση προόδου για τη βιωσιμότητα του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA Κατάρ 2022™, στην οποία περιγράφεται λεπτομερώς πώς οι διοργανωτές του τουρνουά επιτυγχάνουν την επίτευξη της συνολικής στρατηγικής και των στόχων της.

 

Σε μορφή pdf: FIFA World Cup Qatar 2022TM, Sustainability strategy