• 11/04/2022

11-Απρ.2022: Τί θα συμβεί αν η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Σίτι τερματίσουν ισόβαθμες στην πρώτη θέση της Premier League; (συνέχεια…)

Με μόνο έναν βαθμό να χωρίζει τη Μάντσεστερ Σίτι και τη Λίβερπουλ, μετά την μεταξύ τους αναμέτρηση στις 10 Απριλίου, και με επτά αγώνες να απομένουν για τη σεζόν, αρχίζει να διαφαίνεται μια πιθανότητα, για τις δύο ομάδες, να τερματίσουν ισόβαθμες στους βαθμούς στο τέλος της σεζόν.

Και οι δύο ομάδες έχουν να δώσουν ακόμη μερικές δύσκολες αναμετρήσεις και είναι πιθανό να γίνουν μεταξύ τους αρκετές ανατροπές στην κούρσα του τίτλου, αλλά, όλα αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν κάλλιστα να καταλήξουν με τη Λίβερπουλ και την Μαν Σίτι ισόβαθμες στην κορυφή του πρωταθλήματος.

Όπως περιγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Πρέμιερ Λιγκ, αν δύο ομάδες τερματίσουν ισόβαθμες στους βαθμούς, τότε η διαφορά τερμάτων θα καθορίσει τον νικητή, με τα γκολ να αποτελούν το δεύτερο κριτήριο, αν χρειαστεί.

Και αν αυτές οι δύο ισοβαθμίες δεν χωρίσουν τις δύο ομάδες, τότε ο τίτλος θα μοιραστεί.

Τα περιθώρια είναι επίσης μικρά όταν πρόκειται για τα δύο ισοβαθμικά κριτήρια. Αυτή τη στιγμή, η Σίτι έχει διαφορά τερμάτων +52, ενώ η Λίβερπουλ έχει +57. Η Λίβερπουλ έχει επίσης πετύχει περισσότερα γκολ, με 79 έναντι 72 της Σίτι.

Ø Έχει κριθεί στο παρελθόν ο τίτλος της Πρέμιερ Λιγκ στη διαφορά τερμάτων;

Ο τίτλος της Premier League κρίθηκε στη διαφορά τερμάτων τη σεζόν 2011-12, όταν ο Σέρχιο Αγκουέρο πέτυχε μια δραματική νίκη στις καθυστερήσεις για την Μάντσεστερ Σίτι εναντίον της QPR.

Η νίκη αυτή επέτρεψε στην Μάντσεστερ Σίτι να τερματίσει ισόβαθμη με την αντίπαλο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην κορυφή του πίνακα με 89 βαθμούς. Τότε ήταν που μπήκαν σε εφαρμογή οι ισοβαθμίες, ξεκινώντας από τη διαφορά τερμάτων, δίνοντας στη Μαν Σίτι τον τίτλο.

Η Μαν Σίτι πηγαίνοντας στο τελευταίο παιχνίδι γνώριζε ότι, εφόσον κέρδιζε, θα ήταν δύσκολο για τη Μαν Γιουνάιτεντ να καλύψει το χάσμα των οκτώ γκολ στη διαφορά τερμάτων. Αν η Μαν Σίτι κέρδιζε, η Μαν Γιουνάιτεντ θα έπρεπε στη συνέχεια να κερδίσει με ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό τερμάτων για να καλύψει τη διαφορά, και αυτό δεν συνέβη.

Η διαφορά τερμάτων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με +56 γκολ έμεινε πολύ πίσω από τη διαφορά τερμάτων της Μαν Σίτι με +64 γκολ, δίνοντας στους Citizens τον τίτλο της Premier League.

Με οκτώ αγώνες να απομένουν για τη σεζόν 2021-22 της Premier League, η Λίβερπουλ (+57) έχει αποφασιστικό προβάδισμα στη διαφορά τερμάτων έναντι της Μάντσεστερ Σίτι (+52).

Ø Έχει μοιραστεί ποτέ ο τίτλος της Premier League;

Ο τίτλος της Premier League δεν έχει μοιραστεί ποτέ, αλλά αν δύο ομάδες τερματίσουν με τον ίδιο αριθμό βαθμών, διαφοράς τερμάτων και γκολ, τότε θα μοιραστούν το τρόπαιο.

Ακόμα και αν η Μάντσεστερ Σίτι και η Λίβερπουλ τερμάτιζαν ισόβαθμες στη διαφορά τερμάτων, η Μάντσεστερ Σίτι έχει δουλειά να κάνει για να καλύψει το έδαφος στον τομέα των γκολ (77 προς 70).

Εκτός από το σενάριο της περιόδου 2011-2012, όπου οι δύο ομάδες του Μάντσεστερ τερμάτισαν ισόπαλες στους βαθμούς, η Premier League έχει καταγράψει πέντε σεζόν στις οποίες ο τίτλος κρίθηκε από έναν μόνο βαθμό. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συμμετείχε σε τέσσερις από αυτές:

  • 2018-19: 1. Manchester City (98 pts), 2. Liverpool (97 pts) 
  • 2009-10: 1. Chelsea (86 pts), 2. Man United (85 pts)
  • 1998-99: 1. Man United (79 pts), 2. Arsenal (78 pts)
  • 1997-98: 1. Arsenal (78 pts), 2. Man United (77 pts)
  • 1994-95: 1. Blackburn (89 pts), Man United (88 pts)