• 24/03/2022

24-Μαρ.2022 Εσθονία – Κύπρος και Μολδαβία – Καζακστάν σήμερα, για το τελευταίο UEFA Nations League με τη μορφή που ξέραμε… (συνέχεια)

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της UEFA, Zbigniew Boniek, το UEFA Nations League πρόκειται να επεκταθεί και να συμπεριλάβει 10 χώρες της Νότιας Αμερικής - συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας και της Αργεντινής - από τη διοργάνωση του 2024.

Σε μια κίνηση που θα θεωρηθεί ότι έρχεται σε σαφή αντίθεση με το σχεδιαζόμενο ανά διετία Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA, η UEFA και η CONMEBOL, η νοτιοαμερικανική συνομοσπονδία, υπέγραψαν τον Δεκέμβριο του 2021 ένα ανανεωμένο και διευρυμένο μνημόνιο συνεργασίας για να δεσμευτούν για το «άνοιγμα ενός κοινού γραφείου UEFA/CONMEBOL στο Λονδίνο και τη δυνητική διοργάνωση μιας ποικιλίας ποδοσφαιρικών εκδηλώσεων.»

Έχει ήδη επιβεβαιωθεί ότι η πρώτη "Finalissima" μεταξύ των νικητών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος UEFA και του Copa America θα διεξαχθεί σε γήπεδο του Λονδίνου την 1η Ιουνίου 2022, όταν η Ιταλία θα αντιμετωπίσει την Αργεντινή.

«Αυτό είναι το τελευταίο UEFA Nations League με αυτή τη μορφή», δήλωσε ο Boniek, πρώην επικεφαλής της πολωνικής ομοσπονδίας, σε συνέντευξή του στο Meczyki. «Είχαμε μια συνάντηση με την CONMEBOL, τη συνομοσπονδία των χωρών της Νότιας Αμερικής. Από το 2024, ομάδες από αυτή την ήπειρο θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση.»

 

«Με ποια μορφή θα είναι; Ακόμα το επεξεργαζόμαστε. Το πρόγραμμα των αγώνων για τις εθνικές ομάδες είναι περιορισμένο, οπότε δεν μπορείς να το ανακατέψεις πολύ».

Ο Boniek ανέφερε ότι τα έξι κορυφαία έθνη της Νότιας Αμερικής - Αργεντινή, Βραζιλία και πιθανότατα Κολομβία, Χιλή, Περού και Ουρουγουάη - θα προστεθούν στη League A του UEFA Nations League. Αυτό θα έδινε επικά δημοφιλείς αγώνες εναντίον ομάδων όπως η Ισπανία, η Γερμανία, η Αγγλία και η Γαλλία, με τις οποίες τα έθνη της Νότιας Αμερικής δεν μπορούν να παίξουν από τότε που το Nations League αντικατέστησε τα διεθνή φιλικά.

Οι άλλες τέσσερις - Βολιβία, Εκουαδόρ, Παραγουάη και Βενεζουέλα - θα ενταχθούν στη League B.

Δεν είναι σαφές πώς σχεδιάζει να το δομήσει η UEFA, καθώς αυτό θα έβλεπε 22 έθνη στο League A και 20 στο League B, ενώ και τα δύο έχουν σήμερα 16 ομάδες προκειμένου να δημιουργηθούν τέσσερις όμιλοι των τεσσάρων εθνών. Όλα τα παιχνίδια αναμένεται να διεξαχθούν στην Ευρώπη για να μειωθούν τα ταξίδια.

Εκπρόσωπος της UEFA δήλωσε στο Reuters ότι «η UEFA εργάζεται πάνω σε διάφορα σχέδια με την CONMEBOL, συμπεριλαμβανομένου ενός κοινού Nations League, αλλά τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί και δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις».

Η FIFA δεν έχει ακόμη καθορίσει το ημερολόγιο των διεθνών αγώνων για το 2024 και μετά, αλλά θέλει να διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια, με ηπειρωτικές διοργανώσεις όπως το «Euro» στο ενδιάμεσο.

Η UEFA και η CONMEBOL έχουν ήδη δηλώσει την αντίθεσή τους σε αυτό το σχέδιο, όπως και τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, και αντ' αυτού έχουν πιέσει να συνεργαστούν για το δικό τους τουρνουά χρησιμοποιώντας ημερομηνίες που η FIFA θα ήθελε να χρησιμοποιήσει για τη δική της διοργάνωση.

Με τη δημιουργία αυτού που πολλοί θα έβλεπαν ως ένα μίνι Παγκόσμιο Κύπελλο θα προστεθεί πίεση στη FIFA, η οποία θέλει επίσης να δημιουργήσει ένα δικό της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εθνών.