• 28/02/2022

28-Φεβ.2022: Η Ληντς έχασε κάτι περισσότερο από έναν προπονητή με την απόλυση του Μπιέλσα.

Η Ληντς Γιουνάιτεντ έφτασε στο τέλος μιας εποχής με την πρόωρη αποχώρηση του προπονητή της, Μαρτσέλο Μπιέλσα, μετά την ήττα της ομάδος με 0-4 μέσα στο Έλλαντ Ρόουντ από την Τότεναμ.

Ο Μαρτσέλο Μπιέλσα, για τους φιλάθλους στο Γουέστ Γιορκσάιρ, δεν ήταν απλώς ο προπονητής που έφερε πίσω ξανά μετά από δεκαέξι έτη τον σύλλογο στην Πρέμιερ, αλλά και κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Στις 1353 ημέρες της θητείας του στην Ληντς, μετετράπη σε ταυτότητα και επιστήθιο φυλαχτό για τους φίλους της Ληντς, αλλά και όχι μόνο, καθώς η  επιρροή της παρουσίας του εκτείνεται πολύ πέρα από ό,τι μόνο σε έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο.

Για τους οπαδούς της Ληντς, είναι περισσότερο από αυτονόητο ότι δεν χρειαζόταν να προβεί η διεύθυνση σε μια τέτοια κίνηση. Ακόμα και αν τελείωνε η σεζόν υποβιβάζοντάς την ξανά στο πρωτάθλημα υπό τον Μπιέλσα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι, αν απλά είχε ανακοινωθεί ότι δεν θα ανανεωθεί το συμβόλαιό του, ο αποχαιρετισμός που θα απολάμβανε θα ήταν κάτι άλλο παρά θερμός. Ο Μπιέλσα είχε αποκτήσει πίστωση εν λευκώ από τους φίλους της ομάδας για μέχρι το τέλος.

 

Η εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου φαίνεται να έχει απομειώσει αυτό που πραγματικά έχει αξία σε έναν αγώνα, απλά και μόνο στην νίκη, όμως, στην πραγματικότητα, το ποδόσφαιρο έχει την ικανότητα να αγγίξει κάτι πολύ βαθύτερο και σημαντικότερο από την ντοπαμίνη που εκλύεται, για λίγα δευτερόλεπτα, όταν η ομάδα σηκώνει στα χέρια της ένα ασημένιο τρόπαιο. Μπορεί να σε κάνει να αναλογισθείς και να ενδοσκοπήσεις τον εαυτό σου και τις αξίες σου σε ό,τι αφορά στην αφοσίωση και την ακεραιότητα.

Κάτω από ορισμένο πρίσμα, το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι διαρκούς πίεσης και έλξης ανάμεσα στο μυαλό και την καρδιά, ανάμεσα στην λογική και το θυμικό. Το μυαλό έβλεπε πολύ καλά ότι η Ληντς δεν βελτιωνόταν φέτος, και πως η πιθανότητα υποβιβασμού της είχε γίνει πλέον πολύ μεγάλη. Ωστόσο, η καρδιά έβλεπε τον Μπιέλσα ως κάτι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι θα μπορούσε να απεικονιστεί από τους ψυχρούς και σκληρούς αριθμούς. Όλοι αναγνωρίζουμε ότι η νίκη είναι σημαντική. Οι περισσότεροι άνθρωποι, συνήθως, προτιμούν να υποστηρίζουν μια ομάδα που κερδίζει. Αλλά, στη Ληντς, ο Μπιέλσα ήρθε να αντιπροσωπεύσει κάτι περισσότερο, κάτι που αναμφισβήτητα είναι πιο κοντά στους βαθύτερους λόγους για τους οποίους ασχολούμαστε με το παιχνίδι εξ αρχής. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που βρίσκονται σε πένθος πλέον οι φίλαθλοι του Γιορκσάιρ, γεγονός που αποτυπώνεται και απ’ άκρη σ’ άκρη στον ημερήσιο τύπο της περιοχής.